Basisregels voor katten die een huishouding draaiende moeten houden.

 

Deuren: Geen dichte deuren, van welk vertrek dan ook.  Deur openen: ga op je achterpoten staan en krabbel met de nagels van je voorpoten. Als de deur eenmaal open is, is het niet noodzakelijk je nagels nog te gebruiken. Nadat je gezorgd hebt dat ook de buitendeur open is, ga je halverwege de deuropening zitten nadenken. Dit is vooral belangrijk bij kou, regen of sneeuw, of tijdens het muggenseizoen. Klapdeuren altijd vermijden.

Stoelen en kleden: Als je moet overgeven ga dan snel naar een stoel. Haal je dat niet, neem dan een Perzisch tapijtje of een ander hoogpolig kleedje. Als je op vloerbedekking spuugt, zorg dan dat het over minstens de voetlengte van een mens verspreid ligt.

Badkamers: Vergezel gasten altijd naar de badkamer. Je hoeft niets te doen. Ga gewoon zitten en staar.

Belemmeren: Als 1 van je mensen bezig is met een precisie werkje en de ander doet niets, blijf dan bij de bezige. Dit heet “helpen”, ook wel bekend als belemmeren.

a)  Bij toezicht op het koken: ga net achter de linker hiel van de kok zitten. Je bent nu niet te zien en daardoor is de kans groot dat ze op je stappen en daarna vertroeteld wordt.

b)  Bij lezers: ga vlak bij zijn/haar kin, tussen de ogen en boek staan, tenzij je op het boek zelf kunt gaan liggen.

c)  Bij brei- en papierwerk: ga zo gunstig mogelijk op het werk liggen, zo dat het grootste deel of tenminste het belangrijkste deel bedekt is. Doe of je slaapt, maar rek je ook af en toe uit en mep zo nu en dan tegen een breipen of potlood.  De mens zal waarschijnlijk proberen je af te leiden, maar dat moet je negeren. Onthoudt: het doel is belemmeren. Borduur- en naaldkantwerkjes zijn prima hangmatjes in tegenstelling tot wat mensen beweren.

d)  Bij mensen die rekeningen betalen (maandelijks), belastingformulieren invullen of  kerstkaarten schrijven (jaarlijks), hou het doel voor ogen: belemmeren! Ga eerst op ’t papier zitten waaraan ze werken. Word je verjaagd, ga dan zielig aan de zijkant van de tafel zitten kijken. Als ze weer lekker aan ’t werk zijn ga dan over de papieren rollen en zorg dat de papieren goed verspreid raken. Nadat je voor de 2e keer bent verwijderd, ga je pennen, potloden en gummen van de tafel gooien. Telkens 1 per keer.

e)  Als een mens de krant voor zijn neus houdt, spring dan tegen de achterkant. Mensen houden van springen.

f) Wanneer de mens achter de pc aan het werken is, spring op het bureau, loop over het toetsenbord, tik tegen de pijl op het scherm en ga dan op schoot liggen, over de armen om zo het typen te belemmeren.

Lopen: Schiet zo vaak, zo snel en zo dicht mogelijk voor de mens langs. Vooral op de trap als ze iets in hun handen hebben of ’s morgens als ze bezig zijn op te staan. Dit bevordert hun coördinatievermogen.

Bedtijd: Slaap altijd op een mens, zo dat ze zich niet kunnen omdraaien.

Spelen: Dit is een belangrijk deel van je leven: Zorg dat je overdag genoeg slaapt krijgt, zodat je fit bent voor je nachtelijke spelletjes. Hieronder staan verschillende favoriete kattenspelletjes die je kunt doen. Het is echter belangrijk ten allen tijde je waardigheid te behouden. Mocht je tijden het spelen een ongelukje krijgen, bijv. van een stoel vallen, ga je dan onmiddellijk wassen en doe alsof het erbij hoorde. De mensen trappen er altijd weer in.

Kattenbak:

Wanneer de kattenbak wordt gebruikt, wees er zeker van zoveel mogelijk kattengrit uit de bak te schoppen. 
Mensen vinden het gevoel van kattengrit tussen de tenen heerlijk.

Verstoppen: zo nu en dan, verstop je in een plaats waar mensen je niet kunnen vinden. Kom hier de eerste drie tot vier uur niet vandaan, onder geen beding. Dit heeft tot gevolg dat de mens in paniek raakt (wat ze heerlijk vinden) denkend dat je bent weg gelopen of verdwaald. Wanneer je weer tevoorschijn komt, de mensen zullen je overladen met kusjes en knuffels en je zal waarschijnlijk snoepjes krijgen.

Kattenspelletjes: Muis vangen; De mensen willen je laten geloven dat die bobbels onder het dekbed handen en voeten zijn. Dat jokken ze, het zijn eigenlijk bed-muizen. Het gerucht gaat dat dit de heerlijkste muizen ter wereld zijn, hoewel geen kat ze tot nu toe heeft weten te vangen. Ook zeggen ze dat alleen de meest wrede aanval ze lang genoeg kan verlammen om jou de tijd te geven onder het dekbed te kruipen en hem te vangen. Misschien word JIJ wel de eerste die het lukt om de bed-muis te vangen.

Koning van de berg: Dit spel moet met minstens 1 andere kat gespeeld worden, hoe meer hoe leuker. Een of beide slapende mensen is Berg 303, die ten koste van alles verdedigd moet worden tegen andere katten. Alles mag. Dit spel is geschikt voor het ontwikkelen van speciale en ongewone tactieken, omdat je op onstabiel terrein speelt. Waarschuwing: het spelen van deze spellen kan tot gevolg hebben dat je van het bed of zelfs uit de slaapkamer verbannen wordt. Mochten de mensen onrustig worden, begin dan onmiddellijk te spinnen en nestel je dicht tegen ze aan, zodat ze weer in slaap vallen.

Als een kat toevallig bovenop een mens staat als ze onrustig worden, dan is die de winnaar van de ronde.

Speelgoed: Ieder klein artikel is een mogelijk speeltje. Als een mens probeert het af te pakken betekent dit dat het een prima speeltje is. Duik ermee onder het bed. Kijk gepast nijdig als de mens je grijpt en je speeltje afpakt.

Let altijd goed op waar ze ’t verstoppen, zodat je het later terug kunt pikken. 2 Betrouwbare bronnen voor speelgoed zijn: toilettafels en vuilnisbakken.

Er zijn verschillende soorten kattenspeelgoed: Blinkende, schitterende dingen zoals sleutels, broches of munten moeten verstopt worden, zodat andere katten of mensen er niet mee kunnen spelen. Je kunt er nl. lekker mee hockeyen op gladde vloeren.

Bungelende of touwachtige dingen, zoals schoenveters, koordjes, gouden kettingen of flossdraad zijn uitstekend speelgoed. Het zijn de favorieten van mensen die het leuk vinden die dingen over de vloer te slepen, zodat jij ze kunt aanvallen.

Als het touwtje onder een krant of kleedje wordt gesleept verandert het als bij toverslag in een papier- / kleed-muis en moet dan koste wat het kost gedood worden. Let echter wel op: Mensen zijn stiekem en proberen je je waardigheid te laten verliezen.

Papieren zakken: In papieren zakken woont de zak-muis. Ze zijn erg klein en gecamoufleerd, zodat ze dezelfde kleur als de zak hebben en dus moeilijk te zien zijn. Je kunt echter goed de krakende geluiden horen die ze maken als ze door de zak rennen. Alles, inclusief verscheuren, is toegestaan om ze te doden. Let op: als je een ander kat in de zak ziet die op zak-muizen aan het jagen is, dan mag je “stiekem aanvallen” spelen. Meestal eindigt dit in krijgertje spelen.

Eten: Om energie te krijgen voor slapen, spelen en belemmeren, moeten katten eten. Eten is echter maar de helft van de pret. De andere helft is het eten te pakken krijgen. Katten hebben 2 manieren om aan eten te komen: 1. een mens er van overtuigen dat je uitgehongerd bent en nù eten moet hebben of 2. zelf op jacht gaan. Hier volgen wat regels om aan eten te komen:

a)  als mensen eten, zorg dan dat de punt van je staart in hun bord hangt als ze niet kijken.

b)  eet nooit uit je eigen bakje als je ’t ook van tafel kunt pikken.

c)  drink nooit uit je eigen kom als je ook uit een vol mensenglas kunt drinken.

d)  als je zelf buiten iets vangt, doe dan een poging kennis te maken, dat is wel zo beleefd. Wees overredend, je eten is meestal niet zo beleefd en zal proberen ‘m te smeren.

Restjes van tafel zijn delicatessen, maar de mensen willen er meestal geen afstand van doen. Het is beneden onze waardigheid om te bedelen, zoals andere, lagere levensvormen als honden wel doen, maar er zijn verschillende technieken om de mens te laten weten dat wij er ook nog zijn. Dit houdt bijv. in: op schoot springen bij de vriendelijkste (softste) mens en luid gaan spinnen, gaan liggen in de doorgang tussen eetkamer en keuken, het grote staren, rond de benen van mensen die eten kronkelen en klagelijk miauwen.

Slapen: Zoals boven genoemd, een kat moet veel slapen om energie op te bouwen om te spelen. Het is meestal niet moeilijk om een comfortabele slaapplek te vinden. Elke zitplaats van de mens is goed, vooral als de kleur mooi afsteekt bij je vacht.

Slaap je in een zonnestraal of bij een verwarmingsbuis of radiator, des te beter. Natuurlijk zijn er ook buiten goede slaapplekken, maar dan ben je afhankelijk van het seizoen en het weer. Open ramen zijn een goed alternatief.

Krabpalen: Wij adviseren je de krabpalen te gebruiken die mensen geven. Mensen beschermen hun eigendommen (denken ze) nogal hevig en komen sterk in opstand als ze je betrappen bij het krabben aan hun spullen. Stiekem toch doen als ze er niet zijn helpt niet, want ze zien alles. Als je een buitenkat bent zijn bomen aan te bevelen. Je nagels scherpen aan mensen is het stomste wat je kunt doen.

Mensen: Mensen hebben 3 basisfuncties: voedsel verstrekken, spelen en aandacht geven en de kattenbak verschonen. Het is belangrijk je waardigheid te bewaren in aanwezigheid van mensen, zodat ze niet vergeten wie de baas in huis is. Mensen moeten de basisregels kennen. Begin daarom zo vroeg mogelijk met trainen en wees consequent. Laat zo nu en dan je kont zien....

Het resultaat: een soepel lopende huishouding.