De Siamees

   

 

Geschiedenis

 

De geschiedenis van de siamees begon mogelijk al in de 14e eeuw in Thailand, het vroegere Siam. Aan het eind van de 19e eeuw zijn de eerste Siamezen medereizigers mee naar Europa gekomen. De eerste importen waren seal points, maar later bleken deze katten ook spontaan kittens in andere kleuren voort te brengen, zoals blue points, chocolate points en lilac points.

 

Deze 4 kleuren, allemaal effen, zijn dan ook de zgn. “klassieke kleuren” en alle kleuren die daarna ontstaan zijn, zijn ontstaan door kruisingen van andere rassen.

 

Karakter

 

Siamezen waarderen hun soortgenoten, knopen vriendschappen aan met honden, maar houden het meest van de mens. Ze hebben een enorm grote behoefte aan menselijk gezelschap. De Siamees haat het alleen te zijn en probeer op alle mogelijke manieren aan gezelschap te komen, Geen deurknop is voor haar veilig, geen muur dik genoeg om haar doordringende roep naar mensen tegen te houden. Haar stem is luid, maar melodieus en heeft veel nuances. Ze kletsen graag en antwoorden met gezang als zij hun naam horen.

 

Wie wil kan zijn Siamees africhten, want ze doen letterlijk alles om in de gunst van hun baasje te komen. Spelen is een deel van hun leven, want dan kunnen ze zich afreageren en hun temperament de vrije loop laten. Maar deze volbloed onder de katten heeft ook een zachte kant, als zij merkt dat iemand ziek of verdrietig is dan wordt ze oppermoeder, ze troost en stelt gerust, brengt afleiding en komt knuffelen. Ze toont haar medeleven, montert de persoon in kwestie op en maakt zelfs troosteloze zielen weer aan het lachen. Met het ouder worden verliezen deze gracieuze katten niets van hun charme en vitaliteit. Ze worden wijzer, maar niet slomer. Ondanks hun fragiele figuur behoren Siamezen tot de katten die het langst leven.

 

 

Algemeen

 

De Siamees is een elegant, harmonieus gebouwd dier met een lang slank lichaam, fijne lange poten, ovale voeten en een lange dunne staart. De lange wigvormige kop wordt gedragen op een lange stevige nek. De kat maakt een levendige en intelligente indruk.

 

Kop

 

Lange, goed geproportioneerde wigvormige kop, breed tussen de oren. De lijnen van de wig lopen zonder onderbreking naar een fijne snuit. In profiel gezien is de neuslijn recht en gaat zonder onderbreking over in de afgeronde lijn van het voorhoofd. Stevige kin en een goed sluitend gebit. Lange slanke nek.

 

Oren

 

Grote puntige oren, breed aan de basis. De oren zetten de lijnen van de wig voort.

 

Ogen

 

Amandelvormige ogen, die schuin geplaatst zijn, maar niet diepliggend. Stralend eenkleurig diepblauw. Het derde ooglid mag niet meer dan de uiterste ooghoek bedekken.

 

Lijf, poten en voeten

 

Lang en slank, goed gespierd buisvormig lichaam met een oplopende ruglijn, doordat de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. De poten zijn lang en slank met kleine ovale voetjes.

 

Staart

 

Lange zweepstaart, smal aan de basis en taps uitlopend in een fijne punt.

 

Vacht

 

Erg kort haar, fijn, glanzend en glad aanliggend.

 

Points

 

De points bevinden zich op de kop als masker, op de oren, poten, voeten en staart.

Het masker is door strepen met de oren verbonden, Alle points hebben dezelfde basiskleur. Er dient een duidelijk contrast tussen points en lichaamskleur te zijn.

De kleurontwikkeling bij kittens verloopt langzaam.