Katten die binnenshuis leven.
 
Steeds meer katten worden uitsluitend binnenshuis gehouden. Er zijn immers veel gevaren buiten. De kans dat de kat aangereden wordt is aanzienlijk. Ook schermutselingen en gevechten tussen de buitenlopende katten onderling, met wonden en abcessen als gevolg, zijn factoren die de eigenaar doen besluiten de kat binnen te houden. Maar niet alleen gevaar speelt daarbij een rol. Burenruzies kunnen ook een belangrijke reden zijn. De kat doet haar behoeften in de tuin van de buurman of graaft het bloementuintje of moestuintje overhoop...
Een kat binnenshuis houden is geen enkel probleem, maar men moet het dier voldoende ruimte geven. Veel mensen denken dat de kat als klein dier, voldoende heeft aan een kleine ruimte. Fout. De grootte van het dier is niet bepalend voor de hoeveelheid ruimte die het nodig heeft. Veel belangrijker is of het dier zijn energie wel kwijt kan. En daar heeft de kat echt wel wat ruimte voor nodig. Indien ze haar energie niet kwijt kan wordt de kat gestrest. En stress bij de kat uit zich in slecht gedrag: buiten de bak plassen, behangpapier van de muur krabben, planten slopen, agressiviteit, etc... Wat ook van belang is in de leefruimte van de kat, is dat er een mogelijkheid bestaat dat de kat zich kan terugtrekken van de andere huisbewoners (mensen, honden, andere katten), met ander woorden: de leefruimte van de kat moet dusdanig zijn dat er plekjes zijn waar de kat zich kan verschuilen net zoals hij dat doet in de natuur, anders krijgt de kat ook weer stress. Denk eraan dat het houden van een kat in een kleine ruimte niet alleen nadelig is voor de psyche van de kat, maar ook voor de eigenaar. De kat moet zich kunnen uitleven op die kleine ruimte, de eigenaar zal dus moeten toestaan dat het dier over banken en tafels holt en springt. De kat heeft nou eenmaal beweging nodig om zijn energie kwijt te geraken. Indien de eigenaar de kat dit zou verbieden op die kleine ruimte, zal dit onherroepelijk tot bovengenoemde gedragsproblemen leiden.
Echter, wanneer de kat onbelemmerd gebruik kan maken van het ganse huis, kan de eigenaar -mits opvoeding van de kat- zonder problemen bepaalde plaatsen en voorwerpen tot "taboe-plaatsen voor de kat" uitroepen (bed, tafel, keukenaanrecht, etc...)
Een tweede factor die een belangrijke rol speelt bij een kleine ruimte is de kwaliteit van die ruimte. Met een paar eenvoudige middelen kan de eigenaar hier zelf veel aan doen. Bijvoorbeeld: een kat vindt het heerlijk om zich in een boodschappenmand of een kartonnen doos te verstoppen, dus gun hem dat plezier. Maak het nog spannender door dat voorwerp geregeld op een ander plaats te zetten. Zorg er ook voor dat uw kat genoeg speeltjes heeft. En die speeltjes zijn meestal niet die dure nepmuisjes of gesofisticeerde plastieken spullen (mooi voor de eigenaar, niet interessant voor de kat), maar wel gewone propjes papier (liefst mica-papier): dat knispert zo leuk, of gewone balletjes (opgevuld met kattengras): de geur en het wegrollen stimuleert de kat en daarop kan ze haar jachtlust uitstekend botvieren. Wat variatie in aanbod van de speeltjes en verandering van de verstopplaatsen, maakt dat de kat nieuwsgierig blijft.
Het is ook belangrijk dat de kat op een vensterbank kan zitten, zodat hij/zij naar buiten kan kijken: op straat is er altijd beweging en dat brengt leven in de brouwerij. Is de vensterbank te smal voor de kat, zorg dan dat er een plateautje op komt zodat hij er makkelijk op kan springen en zitten.
Laat overigens uw kat niet altijd maar in z'n eentje spelen. Neem dus dagelijks wat tijd om met hem te spelen. De kat heeft dat nodig om af en toe zijn jachtlust eens te bevredigen. In huis valt er, op een paar verdwaalde vliegen na, nu eenmaal weinig te jagen. Een leuk spelletje is bijvoorbeeld een propje papier aan een touwtje voor z'n neus laten bengelen of het touwtje weg trekken: de kat gaat er zeker achteraan. Er bestaat immers niets leukers voor de kat dan op iets bewegend te jagen. Een populaire variatie is de volgende: met uw hand of een stokje onder de krant of onder de dekens bewegen: de kat zal zeker dat "iets onder de krant/dekens" proberen te pakken door er bovenop te springen. Dit zijn allemaal simpele voorbeelden om de kat een stress-vrij leven in een beperkte levensruimte te laten leiden. Er kunnen oneindig veel variaties van spelletjes bedacht worden het komt erop aan het dier op zijn "kats" bezig te houden.