De nagels

 

18 scherpe kromme nagels. 5 aan elke voorpoot, 4 achter, slaan bij het klimmen in elke ondergrond. Al is het hout nog zo glad! In zachter materiaal kunnen ze loodrecht omhoog klauteren. De sterk gespierde achterpoten zorgen daarbij voor de drijvende kracht en functioneren zo als de eigenlijke klimijzers. De voorpoten zijn meer de veiligheidsnagels.

Waarom de nakomelingen van de Afrikaanse kat die uitsluitend in de steppe zonder bomen leefde, zo goed klimmen kunnen is nog een onbeantwoorde vraag.


Gelukkig is het in Nederland verboden om de nagels van de kat te amputeren (uittrekken). In het verleden is dit nogal eens gedaan om het krabbelen aan de meubels tegen te gaan. De kat verliest hierdoor een groot deel van zijn identiteit en kan zeer gefrustreerd raken.
Het is bovendien misdadig om dergelijke dieren buiten te laten lopen. Ze kunnen hun evenwicht niet meer bewaren op smalle randen en zijn volkomen weerloos tegen aanvallers.

Voordat een kat zich aan iets onbekends waagt, raakt ze het eerst aan met de voetzolen. Die verstrekken inlichtingen over temperatuur, hoedanigheid en of het beweegt. Gaat dan geen alarmbel rinkelen dan brengt ze haar snorharen naar voren en raakt daarmee het onbekende voorwerp aan. Als ook dat niet tot een vluchtreactie leidt, dan controleert ze nog eens hoe het ruikt. Elk alarm veroorzaakt een sprong naar achteren of zelfs een vlucht. Bevalt het wel wat de neus ruikt dan komt de poot opnieuw in actie. De kat probeert het "ding" door een paar tikken in beweging te krijgen.

Wist je dat bijna geen enkele kat onderaan een boom begint te klimmen? De meeste dieren springen schuin omhoog, klauwen zich vast en beginnen dan pas te klimmen. Dat spaart kracht en energie.

De voetkussentjes geven informatie door die de kat helpt om het evenwicht te bewaren tijdens het lopen.

De voetkussentjes zijn zo gevoelig voor trillingen dat de kat ermee kan "horen".

De beste plek voor een klim- en krabpaal is op het pad dat de kat inslaat als hij uit een diepe slaap komt. In de vrije natuur maakt de kat namelijk eerst een wandeling door het eigen territorium en scherpt de nagels aan een grensboom.

 De voorpoot heeft 5 teenkussentjes (a) en 5 nagels, alsmede een metacarpaal kussen (b) en een carpaal kussen (c).
De 5e klauw, die overeenkomt met onze duim, wordt veel gebruikt bij het klimmen en bij het vasthouden van de prooi.

De achterpoot heeft 4 teenkussentjes (a), 4 nagels en een groot metatcarpaal kussen (b).

 De klauw bestaat uit keratine, de hoornachtige proteïne die de buitenste laag van de opperhuid vormt, en maakt deel uit van de huid, niet van het skelet.
Elke klauw heeft een kern (a), die wordt bedekt door de harde nagel (b) en zit vast aan het laatste kootje van de teen (c).
De klauw kan worden ingetrokken onder een huidplooi (d) die onder het voetkussentje (e) ligt.
De klauwen, die door het gebruik afslijten, groeien permanent aan. Bij het knippen moet je zorgen boven het teenkootje (c) te blijven.

Katten die alleen maar in huis leven, zien in een krabpaal meer dan een meubelstuk om de nagels te scherpen. Het is een vluchtplek, klim- en speelplaats, uitkijktoren, territoriumteken en ontmoetingsplaats als er meer katten in huis zijn. Een oude klimpaal mag dus nooit in een keer vervangen worden maar moet onderdeel voor onderdeel worden omgeruild. Met de paal zouden namelijk ook alle geurtjes verdwijnen. Een nieuwe paal negeren ze omdat de katten de geur niet herkennen.

Om je meubelstukken te beschermen tegen je kat moet je de kat op heterdaad te betrappen en dan een waterspuit of waterpistool gebruiken (zonder dat de kat ziet dat jij die spuit of het pistool gebruikt).
Zorg er ook voor dat de kat zich op een andere plaats wel kan uitleven
Als hulp om katten te leren niet op bepaalde plaatsen te komen kan dienen om een mandje te zetten op de plaats waar je de kat neerzet na het weghalen van de verboden plaats. Leg in dit mandje een gedragen stukje kleding. De beledigde kat kan zich hierin terugtrekken en zal zich door het kledingstuk sneller op z'n gemak voelen.

Tijdens het krabben of poetsen kun je constateren of een kat links- of rechtpotig is. De meeste katten zijn net als bij de mens rechtspotig.

Wellicht is de gevoeligheid van de kussentjes een reden dat veel katten het niet waarderen als je de kussentjes streelt.

Als je in huis de meubels verschuift of kussens verplaatst zul je zien dat de kat de "dingen" zeer voorzichtig benadert voordat ze erop gaat zitten.

Krabbelen op ongewenste plaatsen

Alle katten hebben iets nodig om hun nagels aan te scherpen. Ze doen dat om hun nagels te verzorgen, hun territorium af te bakenen en als lichamelijke training.

Buiten lopende katten hebben een eigen "krabboom" die ze met hun nagels bewerken. Terwijl ze dat doen, slijpen ze het buitenste omhulsel. De scherpe nieuwe nagels daaronder blijven gespaard.
Maar het scherpen van de nagels is slechts één van de redenen voor het krabben. Bij elke krabbel laat de kat op die plaats zijn eigen specifieke geur achter. Soortgenoten herkennen deze geur en accepteren die ook in de meeste gevallen. Ze weten van wie die plek is.
Het scherpen van de nagels dient ook als een fitnesstraining. Het hele lichaam is hierbij actief.
Huiskatten gebruiken deze training ook om het teveel aan energie kwijt te raken. Ze bewerken het krabvlak danook zeer heftig.
Door de manier van krabben, tonen katten bovendien hun dominantie: ze willen indruk maken op andere katten. Een goed bekraste plek (boom, krabpaal of meubelstuk) dient als statussymbool. Dus wie het hardst krabbelt, is het sterkst!

Meubels

Het is voor de kat erg belangrijk dat het te bekrabben voorwerp op de juiste plaats staat. Als je kat dus een meubelstuk uitkiest in plaats van de krabpaal, dan staat dat meubelstuk op de juiste plaats en de krabpaal niet.
Het meest ideale voorwerp staat op de route naar de slaapplaats en ook op de route waar hij langs loopt op weg naar het eten. Een "zelfbewuste kat" zal namelijk direct na het wakker worden, laten zien dat hij de sterkste is en dit dus zo snel mogelijk willen demonstreren op de krabplaats. Hij loopt dus naar de krabplaats, rekt zich lekker uit, bewerkt de plaats woest met de nagels en wandelt daarna verder naar de plek waar het eten staat.
Een kat die zich niet helemaal veilig voelt, zal de opvallende plekjes van zijn territorium gaan bewerken. Vaak zal dat het behang zijn, omdat de muren de ruimte begrenzen.
Om deze reden zal een kat een krabpaal die in een hoek staat, alleen maar gebruiken om te spelen en niet om zijn macho-gedrag te tonen.

Voetje voor voetje

Het volgende geeft vaak goede resultaten om een kat te leren krabben op de daarvoor bestemde plaats.

Zet de krabpaal op de meest gunstige plaats.
Bedek de voorwerpen die hij gebruikt om te krabbelen, met plasticfolie. Dit materiaal vinden ze verschrikkelijk.
Biedt je kat in plaats van het meubelstuk een deel van de krabpaal aan. Strijk met de poot speels over dat deel van de krabpaal. Nu komt de geur van de kat aan die plaats. Stimuleer de kat om dit ook zelf te doen.
Zodra de plek is geaccepteerd, schuif je de krabpaal elke dag een klein stukje verder naar de plaats waar je hem wilt hebben.