Een zesde zintuig?

 

Katten staan bekend om hun soms bovennatuurlijke vermogen. Het blijft een raadsel hoe katten natuurrampen kunnen voorspellen, of hoe zij na een verhuizing de weg terug naar huis kunnen vinden. Het is wonderbaarlijk hoe een kat feilloos weet dat er een aardbeving, overstroming, storm, vulkaanuitbarsting of luchtaanval aan zit te komen. Veel baasjes merkten op dat hun kat soms al 24 uur voor het geweld los barstte onrustig was, probeerde te vluchten of pardoes haar eventuele kittens in veiligheid ging brengen. Over hoe ze dit weten zijn een aantal theorieŽn, maar de aanwezigheid van een zesde zintuig is uitgesloten.

Katten zouden met hun tastharen en voetzooltjes minuscule trillingen kunnen waarnemen die aan een aardbeving, overstroming luchtaanval of vulkaanuitbarsting vooraf gaan. Omdat zij deze afwijkende trillingen niet kunnen thuisbrengen voelen ze onraad en gaan opzoek naar een veilig plekje. Misschien dat katten zelf kleine elektromagnetische golven die vooraf gaan aan een storm of hevig onweer kunnen waarnemen met hun tastharen. Ook zou een kat misschien kunnen reageren op drukverschillen in het inwendig oor en zou hij het opmerkelijke drukverschil voor de uitbarsting van onweer of een storm kunnen voelen. Wat betreft de voorspelling van vulkaanuitbarstingen kan het orgaan van Jacobson een rol spelen. Voordat een vulkaan namelijk werkelijk uitbarst, komen er vele vreemde gassen vrij. Een kat zou deze afwijkende moleculen in de lucht waar kunnen nemen met het orgaan van Jacobson.

Hoe een kat na een verhuizing zijn oude huis of eigenaren soms terug kan vinden is zo mogelijk een nog groter raadsel. Niemand kan eigenlijk verklaren hoe sommige katten over honderden kilometers afstand hun oude territorium/eigenaren kan terug vinden. Wat 'korte' afstanden betreft schijnt een kat af te gaan op zijn gehoor, en gaat hij in de richting van bekende geluiden. Katten schijnen namelijk een soort 'hoorbeeld' te hebben van hun omgeving. Verders kunnen we opmerken dat katten beschikken over een uitzonderlijk goed navigatievermogen en een voortreffelijke inwendige klok. Maar hoe sommige katten instaat zijn om hun oude territorium over honderden kilometers terug te vinden??? Misschien zijn deze katten - net als duiven- gevoelig voor het magnetisch veld van de aarde???