Het gebit

De hoektanden van een kat dienen niet alleen voor het grijpen van een prooidier, maar moeten ook als een statussymbool worden beschouwd. Als een kat blaast of gaapt, wil hij daarbij door zijn tanden te laten zien indruk maken op andere katten.

Vanaf het 3e jaar hebben veel katten al zware problemen met tanden en tandvlees.

Als ze 5 jaar zijn, kan er al tandsteen worden gevormd. Dit kan leiden tot ontstekingen.

Vooral katten waarvan de vacht veel rood bevat en dieren die uitsluitend blikvoer krijgen zijn gevoelig voor tandsteen.

Het verwijderen van tandsteen is zeer belangrijk (ook bij oudere katten). Twee keer per jaar laten nakijken verdient aanbeveling.

Geef je kat 3 brokken droog voer voor het slapen gaan. Door de kauwbeweging wordt het speeksel geactiveerd en heeft het harde voer een reinigend effect.
Af en toe een stukje vlees geven dat veel pezen bevat, kan ook helpen. 

Voordat haar blijvende 30 tanden (16 in de bovenkaak en 14 in de onderkaak) de melktanden van een jong dier vervangen, trainen deze de krachtige hap. Hiervoor zoeken ze instinctief harde slachtoffers uit, die de kauwspieren krachtiger maken. Bovendien leren ze het juiste gebruik van slag- en bijttanden. Ze gebruiken voor het doden hun op dolken lijkende hoektanden (paars) en om te zagen de snijtanden (rood), die boven en beneden zijwaarts zitten.
Katten kunnen niet kauwen en daarom hebben de puntige voorkiezen 'valse kiezen' (blauw) en de alleenstaande 'echte' kiezen (groen) tot taak, het vlees in verteerbare brokken te snijden. De onderste 'echte' kiezen en het achterste paar 'valse' kiezen in de bovenkaak werken samen als een soort schaar; ze worden knipkiezen genoemd.

Het melkgebit van de kat bestaat uit 26 tanden (14 in de bovenkaak en 12 in de onderkaak).

Op de leeftijd van 3 maanden begint de kat met wisselen en kan duren tot ze 5 6 maanden zijn.

De leeftijd bepalen alleen aan de hand van de tanden is onbetrouwbaar, maar vaak de enige mogelijkheid.

Als je kat bijt, maak dan het geluid van een gewonde kat en trek daarna je hand weg. Slaan heeft een averechtse werking. Als de kat blijft bijten en je wilt het echt niet, probeer dan wat peper op je hand te doen. Meestal is het dan wel afgelopen.

Het bijten van een kat kan ook een liefdesverklaring zijn. Bevriende soortgenoten worden ook door pittige beetjes uitgedaagd om te spelen of om elkaar te wassen. Tijdens het wassen wordt ook vaak in de vacht gebeten. Als je niet reageert, is de lol er gauw af. Als je kat er toch mee door blijft gaan, kroel hem dan in de nek. Het bijten is dan direct afgelopen. Een speelgoedbeest wil ook wel eens helpen.