Oosterse Korthaar 

 

 

Krachtig en soepel zijn haar bewegingen, machtig en bazig haar stem. Ze regeert haar imperium met ijzeren wil - ondanks haar  fragiele lichaam. Als haar intelligentie en lichaamskracht tekortschieten om haar doel te bereiken, zet ze haar joker in: de typisch oosterse charme.

Heftig, doorzettingskracht en passionele overgave zijn de karakteristieken van de Oosterse korthaar. Geduld, gelatenheid of toegeven kennen ze niet. Ze doen alles vol overgave. En zoals de siamezen zijn ook zij aanhankelijk. Dat merkt de fokker al die door de dieren - als ze amper drie weken oud zijn - herkend wordt aan zijn stap en stem. Ze begroeten hem, volgen hem door de kamer en proberen hem in hun netten te strikken. Dat voelt ook de nieuwe familie die een Oosterse korthaar in huis haalt. 's Morgens worden de gezinsleden naar de deur begeleid en er 's middags weer opgewacht. Daar is het bed nooit taboe, want het ranke lichaampje heeft er vast en zeker een plaatsje gezocht. Oosterse korthaar's negeren hun afschuw voor water om er toch maar bij te kunnen zijn als iemand een douche of bad neemt. Ze onderbreken hun slaap als iemand hen roept, en geven meer genegenheid dan ze vragen.

Natuurlijk heeft ze haar siamezenstem en uitdrukkingsvermogen behouden. Ook de Oosterse korthaar gebruikt haar gezang als lichaamstaal en charmante blikken niet voldoende om gehoor te vinden. Als een waakhond kondigt ze bezoekers aan en kan haar klauwen tonen als die haar niet goedgezind zijn. Familiale veranderingen vindt ze afschuwelijk - ze reageert jaloers op nieuwkomers en treurt om wie is weggegaan.

Kenmerken:

De Oosters Korthaar is een elegant, harmonieus gebouwd dier met een lang slank lichaam, fijne lange poten, ovale voeten en een lange dunne staart. De lange wigvormige kop wordt gedragen op een lange slanke nek. De kat maakt een levendige en intelligente indruk.

Kop:

Lange goed geproportioneerde wigvormige kop, breed tussen de oren. De lijnen van de wig lopen zonder onderbreking naar een fijne snuit.

In profiel gezien is de neuslijn recht en gaat zonder onderbreking over in de afgeronde lijn van het voorhoofd. Stevige kin en goed sluitend gebit. Lange slanke nek.

Oren:

Grote puntige oren, breed aan de basis. De oren zetten de lijnen van de wig voort.

Ogen:

Amandelvormige ogen, die schuin geplaatst zijn, maar niet diepliggend. Het derde ooglid mag niet meer dan de uiterste ooghoek bedekken.

Oogkleur: helder eenkleurig groen.

 

Lijf, poten en voeten:

Lang en slank, goed gespierd buisvormig lichaam met een oplopende ruglijn, doordat de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. De poten zijn lang en slank met kleine ovale voetjes.

 

Staart:

Lange zweepstaart, smal aan de basis en taps uitlopend in een fijne punt.

 

Vacht:

Erg kort, fijn, glanzend en glad aanliggend.

 

Kleuren:

Bij ťťn- tweekleurige dieren gelijkmatig verdeeld, zonder schaduwen en tabby-markeringen, snorharen en wenkbrauwen in harmonie met de lichaamskleur.Mag in ontelbare kleuren en patronen gefokt worden met uitzondering van: himalaypatroon. Bekendste effen kleuren zijn: havana, ebony, rood, creme, cinnamon, fawn, lavendel en blauw. Vier tabbypatronen: blotched, mackerel, spotted en ticked., torties: zwart, blauw, chocolate of lilac met roodgetinte vlekjes. Particolours: combinaties met alle mogelijke kleuren of patronen. Zie de uitleg hier onder.

Kleuren in Oosterse Kortharen:

  1. Ebony

  2. Blue

  3. Havana

  4. Lilac

  5. Red

  6. Cinnamon

  7. Spots, ticked and tabby

  8. Aprikot, fawn and taupe


1. Ebony

Een mooie verschijning van een lange, slanke gitzwarte kat met groene ogen en een oplettende intelligente uitdrukking. De belangstelling voor de Ebony ontstond in de zeventiger jaren. Daarvoor verscheen er door toeval nog wel eens een bij kruisingen met de Havana en de Sealpoint Siamees. 

ebony-3.jpg (4300 bytes)

Omdat een standaard ontbrak werden deze dieren niet verder voor de fok ingezet.   Intussen vinden we mooie examplaren waaronder een Fife World Winner. De vacht moet gitzwart zijn en van punt tot wortel zijn gekleurd. De neusspiegel en voetjes zijn zwart. De ogen zijn groen. Ghostmarking, witte haren bij volwassen dieren en gele ogen zijn fouten..


2. Blue

Af en toe trof men in de fokprogrammas met de Siamees blauwe katten aan. Het lag voor de hand deze te kruisen met oosterse typen. Door gebruik van Russich blauw met bijvoorbeeld Havana en Ebony ontstond zo langzamerhand de Oosters blauwe variŽteit

okhblue.jpg (5382 bytes)

De vacht moet licht tot middel grijsblauw zijn en van punt tot wortel gekleurd. De neusspiegel en voetjes zijn grijsblauw. De ogen zijn groen. Ghostmarking, witte haren, een zilverachtige gloed bij volwassen dieren en gele ogen zijn fouten. Op de oren is vaak weinig tot geen haar aanwezig


3. Havana

De eerste volkomen bruine kat werd in 1894 onder de naam Zwitserse bergkat in Engeland tentoongesteld. Vermoedelijk ging het hier om een kruising tussen een Sealpoint Siamees en een Huiskat.

zoep.jpg (15051 bytes)

De Havana wordt sinds het begin van de jaren vijftig gefokt en was daarmee een gepland product van een door Barones von Uhlman (cattery Roofspringer) opgezet fokprogramma tussen een Chocolatepoint Siamees en zwarte Europeese korthaar. De Havana werd in 1958 erkend onder de naam Chestnutbrown Foreign Shorthair. De huidige  naam ontleent zij aan de kleurovereenkomst met de Havana sigaar

De vacht moet een warme kastanjebruine kleur hebben. De haren zijn van top tot wortel volledig doorgekleurd. De neusspiegel en voetjes zijn bruin. De ogen zijn groen. Ghostmarking, witte haren bij volwassen dieren en gele ogen zijn fouten.


4. Lilac

De OKH lilac ook wel lavendel genoemd onstond tijdens het fokprogramma van de Havana. Een paring tussen twee Havana's had een lilac kitten tot gevolg. Beide ouders droegen namelijk een verdunningsfactor. De combinatie bruin met verdunning bij beide ouder levert een fokzuivere lilac op. Met andere woorden Lilac X Lilac is altijd Lilac. De Lilac werd in 1972 erkend.

okhlilac.jpg (8090 bytes)

De Lilac heeft een grijzige blauwachtige vacht met een roze zweem. Het mag niet te blauw of bruinig zijn.  De haren zijn van top tot wortel volledig doorgekleurd. De neusspiegel en voetjes zijn lavendel/roze. De ogen zijn groen. Ghostmarking, witte haren bij volwassen dieren en gele ogen zijn fouten.


5. Rood

In tegenstelling tot de Redpoint Siamees geniet zijn effen rode tegenhanger wat minder populariteit. Misschien komt het wel omdat ze zoín gelijkenis vertonen met de rode huiskat. Vaak hoor je dan ook niet-kenners zeggen, die loopt bij mij ook achter in de tuin! Onzin natuurlijk want een doordachte en met zorg gefokte Oosters rode kat zal je niet vaak zomaar in je tuin tegen komen.

Oosters rood kitten

 Rood fokken doe je niet zomaar. Daar moet je voor vallen. Het vraagt van de fokker veel geduld en inzicht. Evenals de vele nieuwe kleurtjes die we op dit moment tegenkomen is ook de rode Oosters Korthaar relatief jong. De mystiek rondom de Siamees, zijn land van herkomst, Siam. De geheimzinnige OriŽnt. Tja, de Oosterse katten komen er eigenlijk maar een beetje bekaaid vanaf. Voor hen geen roemrijke met fabels doorspekte geschiedenis. Zij zijn slechts het produkt van een handjevol enthousiaste pioniers in de jaren direct na de oorlog. Het begon in de vijftiger jaren in Engeland met de introductie van de Havana, de eerste erkende Oosters Korthaar. Kijken we in ons eigen landje vinden we de familie Coree (cattery van Juarro) en van Weele (cattery Bitubar) waarvan de laatste in de zeventiger jaren nog het meest actief bezig was. In de landen om ons heen heeft men daarvan mee geprofiteerd.

Het rood is afkomstig van de door familie Coree geÔmporteerde Amerikaanse Bodante lijn en Engelse lijnen die door Frans Akkerman in 1967 naar Nederland zijn gehaald. De lijn van de familie van Weele vinden we ook nu nog terug in de voormalige DDR en de Tsjechische Republiek. Met behulp van Havanaís en Ebony fokte men hier de eerste effen rode katten. De familie Huisman (cattery Madilon) is een van de weinige fokkers in Europa die zich serieus bezig houden met het planmatig en doelbewust fokken van echt effen rood. Andere Oosters rode katten zijn meestal gefokt door louter toeval. Helaas laat naar mijn mening op dit moment het type van de Oosters rode katten nog wat te wensen over. Ik zag graag iets meer van de extremiteit die we op dit moment bij de Rode Siamezen mogen beleven.             

 

Oosters Tortie

okh13.jpg (8035 bytes)

Veel mensen kennen de Tortie niet en toch als mensen mij bezoeken is de OKH tortie vaak de eerste die ze opvalt. Een Oosters Tortie is de ultieme Oosters Korthaar! Kennelijk geeft de combinatie van de genetisch zwarte en rode kleur meer esprit aan de kat. Ik noem dat ook wel genetische verrijking. Torties zien er uit als clowntjes en gedragen zich ook zodanig. Sommige hebben een zeer mooie gelijkmatige vlekverdeling en de typerende bles over de neus. Tel daarbij op een perfect gespierd lichaam en een Romaans profiel, daar droomt toch iedere liefhebber van. Het fokken met Torties is net een "Magical Mystery Tour" je krijgt toverballennesten, met alle kleuren daarin voorkomend. Kun u zich een leuker en gevarieerder nest voorstellen!  De OKH tortie vindt u net als bij de Siamees in alle kleurslagen.

Vaak stelt men mij de vraag of het karakter van de rode kat anders is. Steevast is dan mijn antwoord, anders dan wat? Net als bij de mens bestaat er niet iets zoals een uniform karakter. Ieder individu verschilt. De rode variŽteit vormt daarop geen uitzondering en verschilt in dat opzicht dan ook niet van andere Siamezen of Oosters Kortharen. Het is natuurlijk ook wat je als fokker aan de socialisatie van je kittens doet en of je als eigenaar het geduld kunt opbrengen om het katje in kwestie te willen begrijpen. Als hij je mag laat hij dat merken. Daarentegen als hij niet mag laat hij dat ook merken. Een rode kat is er een van uitersten. Hij geeft je het gevoel dat je een bijzonder mens bent dat je hem mag verzorgen en hem zijn eigenaar mag noemen. Je raakt niet over hem uitgepraat. Eigenlijk is hij het best te vergelijken met een overdadig verwend kind met hondse eigenschappen. Ik ben er dol op!

Vaak wordt ik aangesproken door mensen die graag met rood willen beginnen. Sommigen hebben zich erin verdiept anderen nog niet. Wel delen ze iets samen. Hun passie voor Rood! Beginners zijn altijd enthousiast en dat moet naar mijn idee ook. De beste ideeŽn zijn gestaafd op een ideologische gedachte welke is doorspekt met een flinke dosis enthousiasme. Vaak horen we beginners zeggen. Wij gaan een streeploze Redpoint of Oosters rode kat fokken. Ik ben de laatste om deze nobele gedachte direct onderuit te halen maar genetische gezien is dit onmogelijk. Een verschijnsel bij de rode vachtkleur is dat agoeti als niet agoeti katten, fenotypisch (uiterlijk) identiek zijn. Ook wel epistatie genoemd. Bij rode katten wordt al het zwarte pigment of verdunningen daarvan veranderd in rood. Het non-agoeti gen heeft alleen effect op katten met een zwarte pigmentering. De verklaring waarom bij katten met rode haren altijd een agoetie patroon te zien is.

Er zijn wel wat trucjes om effen rood te benaderen door bijvoorbeeld het infokken van de z.g. Abessijnenticking. De kleur zit bij ticking in de top van het haar waardoor de illusie ontstaat van een dieprode tint zonder agoetietekening. Met name bij de Oosterse effen rode katten is deze theorie in de praktijk succesvol gebleken. Bij langhaar versies wordt het scherpe contrastrijke tabby patroon versluierd door de lange haren welke nu eenmaal niet millimeter nauwkeurig in patroon liggen waardoor het lijkt dat slechts weinig agoetie kenmerken aanwezig zijn. Echter poten, kop en staart zullen altijd hun agoetiekenmerken blijven behouden. Echt streeploos rood blijft slechts een illusie!

Nogal regelmatig worden we geconfronteerd met het feit dat te laat wordt ontdekt dat men heeft te maken met een genetisch agoetie in plaats van een non-agoetie kat. Met gevolg dat kittens mogelijk zijn verkocht met de veronderstelling dat het hier een effen rode kat betreft. Door de agoeti tekening worden zij op shows ingeschreven als spotted of mackerel terwijl ze genetisch rood zijn. Daar is niets op tegen. En toch, regelmatig lees ik op stambomen dat tabby kinderen uit genetisch (effen) rode ouders komen. Dat lijkt mij niet juist!


6. Cinnamon

cinnamon.jpg (5071 bytes)

7. Spotjes, streepjes en tipjes

Ticked tabby, Mackerel, Spotted en Blotched zijn de agouti patronen die we vinden bij de Oosters korthaar.  Natuurlijk is het agoutipatroon denk- baar in alle kleuren inclusief Silver. Wilt u meer weten over de agouti kat click dan 

ticked.gif (10407 bytes)spotted.gif (10379 bytes)

Ticked en Spotted patronen

mackrel.gif (11034 bytes)bloched.gif (9127 bytes)

Mackerel en Bloched patronen

 


8. Apricot, Caramel en Fawn

Dit zijn kleuren die hoofdzakelijk worden gefokt bij de onafhankelijke verenigingen.  Onder invloed van het diluted modifier gen (Dm) op de verdunde kleurtjes onstaan er nieuwe variteiten.  Blauw wordt een beetje bruiner maar minder licht dan lilac en dat noemen we caramel. Lilac wordt ook een beetje bruinig maar minder als bij blauw en dat noemen we ook Caramel. Een naam die we voor deze kleur ook vaak tegenkomen is Taupe. Cream wordt onder invloed van Dm Apricot hetgeen op een warme kleur cream lijkt.